Actualitat

ENTREVISTA A ROGER BOU – DIRECTOR IoTSWC

“El CIO no només ha de ser conscient del potencial de IoT sinó que ha de ser capaç d’anticipar els beneficis que aquestes tecnologies poden representar per al seu negoci o ciutat”

Del 25 al 27 d’Octubre Fira Barcelona acull la segona edició de l’Internet of Things Solutions World Congress, un esdeveniment clau per empreses i administracions que vulguin avançar de forma competitiva els propers anys. Parlem amb Roger Bou, Director d’aquest esdeveniment qui ens explica quins sectors estan al capdavant de l’IoT i com influeix aquest entorn en el rol del CIO.

– Com definiria el nou entorn industrial relacionat amb IoT?
L’entorn industrial relacionat amb el IoT és en aquests moments un dels més dinàmic de l’economia. El també anomenat internet industrial serà molt probablement el major vector de creixement econòmic de la propera dècada. Els seus beneficis a les diferents indústries inclouen una major eficiència, l’optimització dels recursos i una major seguretat per als treballadors a les plantes de producció, entre molts altres. L’IoT donarà l’oportunitat de reinventar-se a un alt percentatge de les empreses i amb això també impulsarà el creixement i el desenvolupament de l’economia. De fet, molts analistes creuen fermament que afectarà positivament a sectors industrials que agrupats suposen dos terços de la producció mundial.

– I a nivell de ciutats?
Les ciutats han estat un dels principals camps d’acció d’aquestes tecnologies des de fa ja gairebé una dècada. El IoT s’ha convertit en una capa ubiqua en l’entramat urbà que permet mitjançant la sensorització de gairebé qualsevol element d’una ciutat monitoritzar en temps real el que està passant i anticipar-se a qualsevol esdeveniment per gestionar-lo de forma òptima, des embussos de trànsit fins quan cal recollir les escombraries en un contenidor concret o on trobar aparcament lliure. Tots aquests serveis, i molts d’altres, són possibles gràcies a aquesta capa transversal que ho connecta tot.
A Barcelona tenim una bona mostra d’això. Al llarg dels últims anys s’ha apostat per aplicar de manera pionera moltes d’aquestes tecnologies i la ciutat catalana s’ha convertit en un autèntic referent a nivell mundial col·locant-se en les primeres posicions dels diferents rànquings de smart cities i consolidant-a més com un hub del coneixement sobre ciutats intel·ligents.

– ¿Quin creu que és el paper del CIO davant aquest nou entorn?
El paper de Chief Information Officer anirá guanyant pes tant a nivell municipal com dins de les empreses. El CIO no només ha de ser conscient del potencial de IoT sinó que ha de ser capaç d’anticipar els beneficis que aquestes tecnologies poden representar per al seu negoci o ciutat. El seu paper també serà el d’assegurar que totes aquestes tecnologies i serveis gaudeixen de les mesures de seguretat imprescindibles quan es treballa amb informació i dades tan sensibles.

– ¿Quins verticals experimenten un desenvolupament de IoT més ràpid?
A hores d’ara les quatre verticals que més ràpid estan incorporant tecnologies IoT són, al meu entendre la indústria manufacturera – a través de la robòtica-, el transport i la mobilitat – estem ja veient sistemes de gestió de trànsit integrals, cotxes intel·ligents i innovadors sistemes de gestió de flotes-, i la salut i el benestar – que s’ha beneficiat clarament de les possibilitats de la sensorització i monitorització remota de pacients per generar millores en el tractament i el benestar de la població.
La quarta vertical que s’ha beneficiat és l’electrònica de consum que ha començat a comercialitzar telèfons intel·ligents, rellotges intel·ligents, televisions intel·ligents i fins i tot neveres intel·ligents que saben quan t’has quedat sense llet i la compren en línia per tu.

– Un dels reptes que planteja el IoT a qualsevol indústria és la seguretat. ¿S’està avançant de forma paral·lela en aquest tema?
Per descomptat. La seguretat és un element crític en qualsevol sistema basat en tecnologies IoT. A mesura que les tecnologies avancen i es produeixen nous serveis i productes, la seguretat avança amb ells. Un exemple clar d’això el trobem en el camp de la salut i les aplicacions que l’IoT ha desenvolupat en aquest sector. Les dades que es generen, transmeten i gestionen són potser de les més sensibles i que requereixen més privacitat i sempre que s’implementa un nou servei o plataforma porta amb si la seguretat necessària per garantir la integritat del seus procés i del seu funcionament.
De fet, la importància que el sector IoT dóna a la seguretat té el seu fidel reflex en el programa de conferències de IoTSWC en el qual es tracta com un tema transversal i clau en totes les verticals.

– ¿Hi haurà presentació de nous productes a nivell mundial en aquesta nova edició d’Octubre?
L’any passat, en la primera edició del IoTSWC, ja hi va haver un bon nombre de primícies mundials a càrrec d’un gran nombre d’empreses. L’edició de 2016 no serà diferent en aquest aspecte però no em correspon a mi anunciar aquestes novetats sinó a les empreses que estaran presents al saló i us garanteixo que en poques setmanes començarem a saber-ne més detalls.

– Un espai interessant serà el de Testbeds. Què es podrà veure en aquesta àrea del saló?
Els testbeds són plataformes d’experimentació controlada pensats per aplicar noves solucions i testejar en condicions reals de funcionament. Aquests assajos exploren tecnologies no provades o combinacions de tecnologies existents amb l’objectiu de culminar en productes o tècniques disruptives. En definitiva es tracta d’una zona on es podrà veure aplicacions d’internet industrial que són reals però que estan a la frontera de l’experimentació. Al saló podrem veure en directe alguns exemples concrets d’aquestes aplicacions. A hores d’ara hem rebut 40 propostes d’empreses que volen mostrar els seus testbeds a IoTSWC -i continuen arribant-ne- i haurem de seleccionar entre 5 i 10 que finalment podran exposar-se al saló.

– Al Congrés hi haurà alguns dels CEOS més importants de les tecnològiques actuals. Quins seran els punts més importants que es tractaran?
Sens dubte IoTSWC comptarà amb la presència d’alguns dels directius més destacats de les grans empreses del sector de l’internet industrial. La llista és impressionant i alguns noms són particularment destacables com Jonathan Ballon, vicepresident d’Intel; Matthias Machnig, Secretari d’Estat alemany d’Economia i Energia; Prith Banerjee, vicepresident executiu i director de tecnologia de Schneider Electric; Michael Raynor, director de Deloitte Services LP; Sam George, director d’Azure IoT de Microsoft; Richard Savage, Consultor Sènior de Gestió Especialista en IoT a IBM; Tony Guerion, cap de IoT per al Sud d’Europa i Orient Mitjà a Vodafone Group; i Derek O’Halloran, cap de Tecnologia de la Informació i de Indústries Electròniques en el Fòrum Econòmic Mundial.

Entre els temes tractats figuren: Com serà la fàbrica del futur?, Seguretat en Cloud industrial, l’Internet de l’Energia; aplicacions innovadores de la Intel·ligència Artificial en el manteniment de l’automòbil, l’ús ètic del Big Data o com el Big Data pot ajudar-nos a disminuir els accidents de trànsit mortals.

Font: Ajuntament Impulsa

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply