Actualitat

Entrevista a Roger Bou, director del IOTSWC

“A la Fira es podran veure sobretot modalitats d’IOT que incorporen una capa d’intel·ligència artificial”

Sobre IOTSWC: Del 16 al 18 d’octubre, l’esdeveniment industrial d’Internet, organitzat per Fira de Barcelona, reunirà a més de 250 experts mundials per debatre sobre les aplicacions reals de l’IoT que estan transformant diferents entorns industrials i creant nous models de negoci. Parlem amb Roger Bou, Director d’IOTSWC, per saber com evolucionen aquestes tecnologies i com les rep el mercat.

– Després de 3 edicions, quin balanç fan de l’IOTSWC?
El balanç és molt positiu. Quan vam pensar l’esdeveniment, ara fa 4 anys, estàvem en una fase molt inicial de mercat: es parlava de M2M i es començava a debatre sobre IOT. Des de Fira de Barcelona, gràcies al suport de l’ Ajuntament de Barcelona i al nostre soci l’Industrial Internet Consortium (IIC), vam començar a cimentar allò que avui s’ha convertit en l’esdeveniment líder mundial en IOT i transformació digital, l’IOTSWC.

Durant les tres primeres edicions, hem crescut per sobre del 50% cada any. Avui amb unes dimensions de 32.000m2, més de 300 expositors i 14.000 visitants arribats de més de 120 països, podem dir que l’IOTSWC és l’esdeveniment de referència per l’internet industrial.

Tanmateix, el més important és que a l’octubre Barcelona es converteix durant una setmana en la capital mundial de la transformació digital i de l’IOT, i en punt de trobada anual per a les persones que prenen decisions a les grans empreses com Google, Intel, SAS, Telit, Vodafone entre moltes d’altres, així com a les start-ups i institucions.

 

– Quins són els temes bàsics d’aquesta edició?
Aquesta propera edició, la quarta, analitzarà com les tecnologies IOT, Intel·ligència Artificial i Blockchain, estan impactant i transformant els sectors empresarials. En concret ens centrarem en el sector transport i mobilitat, manufactura, salut, energia, construcció, i infraestructures.

Com a novetat, aquest any incorporem dues activitats molt importants per nosaltres i que estan generant molta expectació. Per un banda, els “Deep Diving Technology Workshops”, on l’objectiu és aprofundir en continguts tècnics i conèixer les eines necessàries per transformar la nostra empresa. A més a més, els assistents obtindran un diploma del Industrial Internet Consortium i IOTSWC.

Una segona activitat molt rellevant i que personalment ens fa molta il·lusió presentar, és la sessió de “Women Leadership in IOT”. Es tracta d’un panell de discussió format per dones líders en l’IoT Industrial que representen grans empreses i start-ups. Confiem en que sigui un moment inspirador i que serveixi per donar veu i potenciar el lideratge de les dones en aquest sector.

Font: IOTSWC

– En quins verticals s’està veient un major desenvolupament de l’IOT?
Actualment l’IOT està impactant d’una manera molt important el sector del vehicle autònom connectat juntament amb la industria manufacturera i el sector energètic. Però, també són molt destacables les evolucions que està tenint el sector de la salut gràcies a la incorporació d’aquesta tecnologia.

Per experimentar el potencial d’aquestes transformacions de primera mà, no us podeu perdre la zona de Testbeds on trobareu bancs de proba en entorn real de solucions IOT aplicades. En una superfície d’uns 1000m2, els assistents podràn descobrir els 10 testbeds seleccionats per un jurat internacional. Aquest any, per citar-ne algun, el Govern d’Alaska mostrarà com mitjançant una solució de boies sensoritzades i conectades ajuden a protegir i conservar la Balena Beluga a les costes d’Alaska. O el Grup Celsa, una indústria de producció d’acer, presentarà un testbed de IIOT i Intel.ligència Artificial mitjançant el qual es diagnostiquen millores automàtiques en el procés industrial que reverteixen directament en una millora de la productivitat i seguretat dels seus treballadors.

Aquest espai de tesbeds ajuda al visitant a visualitzar i palpar com s’està desenvolupant la Industria 4.0, i com seran les empreses productores i de serveis del futur.

 

– Aquest any no us quedeu només amb l’IoT sinó que incorporeu 2 nous conceptes: el Blockchain i la IA i Sistemes Cognitius. Què està suposant el Blockchain pel sector públic, industrial i de serveis?
Blockchain està revolucionant el nostre paisatge digital. Va canviar la manera en què els serveis digitals tradicionals es proporcionen en tots els sectors, indústries i serveis públics, a nivell mundial. El focus al Blockchain Solutions World, és a les solucions i casos d’ús del món real, amb especial èmfasi en diferents sectors verticals: transport i logística connectats, cadenes de fabricació i subministrament, assistència sanitària, energia, immobiliària, música i entreteniment, govern i “Blockchain for Good”.

 

– Què destacaria del Fòrum d’IA i Sistemes Cognitius?
Del Fòrum AI i Sistemes cognitius en destacaria el contingut congressual. És de gran valor per la demostració de solucions aplicades que conté. I sobretot no deixaria de visitar la zona expositiva on empreses com Google , Intel o SAS entre d’altres desplegaran tot el seu potencial en solucions d’AI.

Font: IOTSWC

– Segons un informe de McKinsey Global Institute el 2030 el 70% de les empreses haurà adoptat alguna de les modalitats d’intel·ligència artificial. Quines modalitats es podran veure dins la fira?
Sobretot modalitats de IOT que incorporen una capa de intel·ligència artificial.
Aquí només us diré que sigui quin sigui el sector en el que esteu presents us sorprendrà el que veureu, i com s’està veient el vostre sector en el futur. A més a més, tot i que no es pot avançar en detall, algunes de les principals empreses líders a nivell mundial han confirmat que aprofitaran el seu pas per l’IOTSWC per presentar novetats exclusives al públic assistent.

 

– Als directius i en concret als professionals TIC què els recomanaria que visitessin de la zona expositiva?
Els recomanaria que no perdin l’oportunitat de divertir-se a la zona de Testbeds, que aprofitin aquests 3 dies en els que Barcelona es converteix en capital mundial del IOT i AI per fer molts contactes a la zona expositiva amb els Key Decision Makers de les empreses líders globals, i que no deixin de visitar les més de 100 start-ups que formen l’ecosistema de Open Innovation de IOT, AI i Blockchain.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply