Actualitat

Aplicacions reals de Blockchain

En la darrera jornada del Cercle de Directors TIC celebrada al Palau de la Música vam veure que Bitcoin va ser la punta de l’iceberg anomenat Blockchain però conforme es desenvolupen sistemes basats en aquesta tecnologia veurem com poc a poc s’integra en tots els àmbits de la societat. Anem a veure alguns exemples que ja s’estan aplicant en diferents àmbits: al sistema sanitari; a la indústria; a nivell públic; a les asseguradores; al sector viatges i al sistema financer.
.

1- AL SISTEMA SANITARI

Els pacients, els proveïdors o les organitzacions de salut poden col·laborar utilitzant Blockchain. Els principals casos d’ús estan relacionats amb: Interoperabilitat nacional; Accessibilitat als registres mèdics; Medicina de precisió; Contractes intel·ligents; Identitats digitals del pacient; Investigació clínica; Ciberseguretat.

Blockchain podria ser la solució definitiva per mantenir del tot la privacitat en l’historial mèdic de cada persona, alhora que agilitaria enormement el procés de comunicació i intercanvi de documents entre els proveïdors de salut i les asseguradores.

Actualment ja hi ha una interessant llista d’startups que estan treballant en treure al mercat diferents plataformes tecnològiques a nivell de Blockchain sanitari:

– Per construir aplicacions d’atenció mèdica:
GemOS Health associada amb Philips.
Pokitdok associada amb Intel.
– Per proveir serveis mèdics descentralitzats: HealthCombix
– Per connectar pacients i investigadors mèdics: Blockchain Health Co.
– Serveis assistencials virtuals: PointNurse
– Gestió de registres mèdics: MedRec prototip afavorit pel el MIT
– Registres personals de salut: Patientory
– Desenvolupament de fàrmacs i subministrament de medicaments: iSolve

 

2- A LA INDÚSTRIA

A nivell industrial qualsevol companyia pot beneficiar-se de les diferents aplicacions del blockchain ja que aquest sistema fa possible la traçabilitat total d’un producte, des que es fabrica fins que el compra un consumidor final.

Gegants com Airbus o Daimler ja han començat a treballar en la traçabilitat de les peces al llarg de tot el seu cicle de vida. Aquestes empreses sabien per on passava cada peça dins de la seva planta, però una vegada que aquestes sortien del seu magatzem, s’havien de refiar del que els digués el proveïdor. Ara, les empreses industrials poden fer que els seus proveïdors registrin en blockchain el codi de cada peça i que afegeixin totes les dades associades, incloent les correccions que facin aquestes.

Veiem l’explicació de Thierry Chevalier, Chief Engineer, Digital Product Manufacturing d’Airbus:

També s’aplica actualment en la indústria pesquera, en concret, per la pesca de tonyines. O l’armamentística.

El sector energètic és un dels sectors en què més activitat s’està duent a terme en l’àmbit de blockchain. Cal destacar iniciatives de trading energètic on es planteja un consorci a nivell europeu.

A nivell de consum o farmàcia hi ha diversos projectes en curs on s’empren les capacitats de traçabilitat de la tecnologia de blockchain unit a l’Internet de les Coses que permeten garantir i certificar l’origen, bé d’un aliment, bé d’un medicament… Aquest tipus d’iniciatives minimitzen el frau i permeten fer un seguiment dels diferents productes dins l’àmbit de la cadena de subministrament.

A nivell de Supply Chain, el Blockchain suposa beneficis com: Reduir o eliminar fraus i errors; millorar la gestió d’inventaris; minimitzar els costos de missatgeria; reduir els retards de la paperassa; identificar els problemes més ràpidament; augmentar la confiança dels consumidors i dels socis.

Una de les grans companyies americanes que ja ho està implementant és Wal Mart. Frank Yiannas, vicepresident de seguretat alimentària de Walmart, explica com Walmart pot rastrejar productes alimentaris a través de la seva cadena de subministrament mitjançant la Plataforma IBM Blockchain. Veiem-ho:

O a nivell de transport per exemple, Maersk està digitalitzant i simplificant el comerç mundial per crear confiança i transparència en la cadena de subministrament utilitzant la tecnologia blockchain.

La solució Blockchain de Maersk està diseñada per reducir el frau, els errors, el temps de trànsit i el processos, així com millorar la gestió de l’inventari i reduir els costos.

Perquè tinguem una idea: un simple flet de bens refrigerats entre Àfrica Oriental i Europa passa per prop de 30 persones i organitzacions, incloses més de 200 interaccions i comunicacions.

El que diferencia una cadena de subministrament de blockchain i una de normal és el consens que s’ha d’aconseguir entre totes les parts implicades. Per tant, si una persona diu que alguna cosa ha canviat i les altres dues parts no estan d’acord, el llibre no es canvia ja que no hi va haver un consens.

L’exemple següent mostra com un enviament de flors pot crear confiança i seguretat en un flux de treball digitalitzat, alhora que milloren l’eficiència de les cadenes de subministrament globals.

El Blockchain també és molt important en automoció. Un exemple molt recent i interessant és de la companyia estatunidenca de telecomunicacions AT&T, que ha tret una patent per sistema de dades d’aproximació i ubicació del vehicle que treballarà amb criptomonedes; així ho va comunicar a l’Oficina de Patents i Marques d’ Estats Units el dia 20 d’ abril del 2017.

Segons fonts oficials, el sistema vehicular tracta d’un grup de sensors que capten informació de la proximitat del carro a altres objectes i de la seva ubicació geogràfica registrant i reportant tota la informació que competeix al vehicle. Addicional a aquesta funció, l’aplicació també tindrà la seva pròpia i única moneda digital que estarà associada als informes de l’automòbil i que servirà per comprar béns i serveis que estaran acreditats i convertits al preu de la moneda digital.

A més, els pagaments podran ser realitzats per mitjà d’un telèfon intel·ligent que estarà connectat al sistema i enviarà un senyal de compra de productes per mitjà de la moneda digital, però també el propietari ostentarà una targeta de pagament i un compte de crèdit on podrà realitzar qualsevol operació digital.

La patent a més de la novetat de la seva moneda digital i el seu GPS, tindrà la possibilitat de registrar i informar les condicions del vehicle, de la via, del clima, del trànsit, de les zones radials, i fins i tot, regular i informar les condicions de l’aire condicionat. És a dir, és un sistema intel·ligent que regularà i reportarà la seguretat i comoditat dels passatgers.

Toyota també està treballant en una iniciativa al costat de MIT Media Lab basada en blockchain amb la intenció de recollir dades de conducció que puguin ser d’utilitat en el desenvolupament de vehicles autònoms. Aquest projecte permetrà millorar la gestió de les dades gràcies a una plataforma a la qual podran accedir conductors i fabricants i donarà a les asseguradores l’oportunitat d’establir les seves tarifes en funció de com condueixi cada usuari.

Les tendències en mobilitat comencen a desplaçar al vehicle d’ús particular per deixar pas a un model col·laboratiu en el qual prosperen actors com Car2Go, Bluemove i Ecooltra. Associades a aquest corrent, apareixen aplicacions basades en blockchain orientades a convertir el carsharing a una alternativa real al cotxe en propietat. Així doncs la consultora britànica Ernst & Young ha llençat un sistema basat en tecnologia blockchain dirigit exclusivament a companyies dedicades a compartir vehicles. Es tracta del projecte Tesseract , una plataforma dissenyada per registrar digitalment mitjans de transport i viatges sobre una xarxa blockchain i facilitar la propietat i la confiança dels vehicles compartits.
.

3- A ENTITATS PÚBLIQUES

Les entitats públiques poden oferir serveis als ciutadans més còmodes i completament segurs com el vot electrònic o els registres de vehicles, subvencions, propietats i tot de forma digital.
També hi ha projectes per aprofitar l’ús de les característiques de blockchain per millorar els processos relacionats amb els registres públics (registre i títols de la propietat, diferents tipologies de permisos, model de subvencions) i a nivell de registres privats (gestió de beques, registres d’apostes i donacions ).

Tot el relacionat amb la identitat digital i la nova normativa europea GdPR és un dels temes en què s’està treballant.

A nivell electoral per exemple, el sistema democràtic podria veure’s positivament afectat en un futur si es recolza en aquesta tecnologia. Aquest tipus de vot de fet, ja és operatiu en països com Estònia. El govern d’Estònia, així com empreses diverses del país, utilitzen blockchain per salvaguardar les seves dades i evitar ciberatacs.

A nivell d’empreses el Blockchain es pot fer servir igualment a nivell de votacions de consells d’administració.

 

4-A LES ASSEGURADORES

Apareixen nous models d’assegurança peer 2 peer i definició de nous conceptes d’assegurança (microassegurances). A nivell europeu, on són presents algunes de les firmes que operen a Espanya, s’ha definit el consorci B3i (nascut a l’octubre de 2016) i on s’està treballant en casos d’ús que permetin aprofitar sinergies entre les companyies en aquells processos intracompanyies.

Un exemple molt entenedor a nivell d’assegurances seria: si un viatger cancel·la el seu bitllet d’avió per malaltia i contracta una assegurança d’anul·lació el reemborsament es farà immediatament.
.

5- AL SECTOR VIATGES

La tecnologia Blockchain es pot aplicar als viatges, com una identificació de passatger mes segura i senzilla; un seguiment d’equipatges millorat; uns programes de fidelització més intuitius; i uns mètodes de pagament simplificats entre agències de viatges i aerolínies.


.

6- A LES ONG

Gràcies al Blockchain les ONG podran comptar amb sistemes de donacions més protegides i justes ja que desapareixeran intermediaris que cobrin comissions per les transaccions i els donants podran seguir el registre de les seves operacions de forma veraç.
.

7- AL SISTEMA FINANCER

El sector bancari és un dels pioners en la implementació d’aquest tipus d’ecosistemes per l’oportunitat i amenaça que suposa aquesta tecnologia en el seu actual model de negoci.

La cadena de blocs pot servir al sistema financer per:

• 1. Salvar ineficències

La tecnologia de la qual parlem permet gestionar els actius evitant el paper que regeix en la majoria d’entitats i podria acabar substituint els seus auditors, digitalitzant i automatitzant informes de control intern en temps real amb una traçabilitat impecable i de forma segura.

• 2. Realitzar transferències transfrontereres

Els pioners han creat criptomonedas d’ús institucional per intercanviar actius a tot el món de manera ràpida i segura.

Amb aquesta finalitat, alguns bancs han conformat aliances com la Coalició de liquidació d’utilitat (USC), una iniciativa que va néixer l’any passat impulsada per la Swiss UBS, Santander, BNY Mellon i Deutsche Bank i que fa menys d’un mes s’han sumat gegants de la talla de Barclays, Credit Suisse i HSBC.

Altres, però, opten per divises ja existents com Ripple, que podríem definir per analogia com el Bitcoin dels bancs. Serveix per realitzar transferències internacionals i pot presumir de ser la quarta cripto-moneda en la capitalització del mercat -movent més de 7.000 milions de dòlars, una dotzena de part del que gestiona Bitcoin-. BBVAper exemple va anunciar que es va unir a la xarxa de Ripple, conformada per 75 entitats. El seu primer pilot va consistir en una transferència entre Espanya i Mèxic, que es va realitzar “en qüestió de segons”, quan, per regla general, no és estrany que aquest tipus de pagaments tardar quatre dies en processar-se.

• 3. Interaccions amb altres empreses

Les institucions financeres tampoc no obliden que aquesta tecnologia va més enllà dels serveis purament bancaris. Alastria és un consorci espanyol multisectorial de blockchain en el qual participen BBVA, Santander, Sabadell i Bankia, però també Iberdrola, Gas Natural, Cepsa o Correos.

Una de les particularitats d’aquesta associació és que la seva xarxa permet transaccionar més enllà del mon monetari. Els tokens que intercanvien aquestes empreses són com les fitxes que fan les vegades de diners al casino, però poden ser un reflex de tot tipus d’actius. Igual que un banc operarà amb diners, una electricitat representarà en els seus tokens energia elèctrica; una teleco, minuts; i una petroliera, litres.

• 4. Contractes intel·ligents

Els contractes intel·ligents que permeten la cadena de blocs també suposen un avanç a l’hora de manejar els actius digitals. El contracte intel·ligent funciona mitjançant un programari d’execució instantània, el que els converteix en ideals per codificar productes financers com a bons i hipoteques.

• 5. Identitat digital que en parlem després

Vegem l’anàlisi de l’Alicia Pertusa, responsable de Transformació Digital en Banca de Inversió de BBVA i Carlos Kuchkovsky, CTO de New Digital Business de BBVA

Per acabar aquest article, comentar que la identitat digital és fonamental per a moltes transaccions comercials i socials. Permet maneres d’interactuar amb milers de milions d’usuaris en el món digital. Tanmateix, els sistemes d’identitat tradicionals són costosos, incompatibles, fallen i dificulten la innovació i la major experiència del client.

El model de confiança distribuïda és una nova forma de gestionar les identitats. La tecnologia Blockchain capacita els consumidors per controlar la seva pròpia identitat i compartir entre entitats de confiança amb el seu consentiment. A més, cap institució no pot comprometre la identitat d’un consumidor.

Els beneficis d’identitat amb blockchain suposen pel consumidor: Conveniència i experiència simplificada per accedir a diversos serveis; millora de la protecció de la privacitat; major control de les dades personals. A nivell d’empresa: Reducció del risc i el cost d’incompliment de dades; gestió i seguiment eficients de compliment; la millora de l’experiència del client. I a nivell dels reguladors: un procés estandarditzat i una auditoria ràpida.

Un exemple pràctic podria ser el de l’empresa catalana ValidatedID, que ja vam escoltar a la IV Jornada del Cercle de Directors TIC. Parlem de ViDChain, un projecte de futur i disruptiu en la identificació digital, els principis bàsics de la qual són la neutralitat i el seu control per l’usuari, sobirà de la seva pròpia identitat.

La proposta de ViDChain es basa a agregar diferents fonts d’identitat en una cartera (wallet) d’atributs d’identitat. D’aquesta forma l’usuari pot anar completant el seu “identity wallet” amb atributs molt variats i amb diferent grau de confiança en funció de l’origen de la informació i dels mitjans d’autenticació emprats. Des de fonts relativament poc confiables com són les xarxes socials a sistemes robusts com la biometria, els sistemes d’identificació oficials (DNIe i resta de documents d’identitat electrònics) o fins i tot la identificació presencial. Tots aquests atributs són vàlids per a operacions diferents amb diferents requeriments de seguretat i en el seu conjunt permeten conformar una identitat digital àmplia en funció dels usos que es pretenguin.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply