Actualitat Trobades del Cercle

Casos d’èxit d’aplicació d’intel·ligència artificial centren la VI Jornada del Cercle de Directors TIC

Des de la salut fins a la creació d’equips, els assistents a la jornada han descobert moltes aplicacions del Machine learning.

La sisena edició de la Jornada del Cercle de Directors TIC s’ha dut a terme per segona vegada en el marc del IoT Solutions World Congress que se celebra a Barcelona del 16 al 18 d’octubre. Una desena de professionals han compartit les seves experiències amb intel·ligència artificial en camps com la salut, el chatbot, l’educació o la indústria.

Carles Sierra: “La nació que domini la intel·ligència artificial liderarà el món”

El vicedirector de l’Artificial Intelligence Research Institute (IIIA-CSIC), professor adjunt a la University of Technology -Sydney (UTS) i professor adjunt de la Western Sydney University (WSU), Carles Sierra ha començat la seva ponència explicant la Declaració de Barcelona i destacant-ne els seus trets característics. La Declaració de Barcelona és un manifest sorgit del B-Debate del març de 2017 que proposa un codi de conducta en AI basat en la prudència, confiabilitat, explicabilitat, identitat, autonomia i manteniment del coneixement humà. Sierra ha afirmat que cal ser molt curós controlant els biaixos i s’ha de ser honest definint què es pot fer i què no amb la intel·ligència artificial.

Sierra ha encoratjat als membres del Cercle de Directors TIC a esdevenir un lobby per a aconseguir que Barcelona sigui el HUB d’intel·ligència artificial d’Europa.

El vicedirector del IIIA-CSIC ha exposat tres exemples d’aplicació d’AI: CityBeats, EduTeams i uHelp. CityBeats té per objectiu entendre què interessa o preocupa a una comunitat partint de la seva comunicació identificant autors, keywords i hashtags de Twitter (per exemple) i establir etiquetatge probabilístic construint un graf de relacions. EduTeams neix amb la voluntat de resoldre el problema de la creació d’equips capaços de funcionar correctament i en genera a partir d’un test de personalitat dels possibles integrants. uHelp és una aplicació mòbil que permet demanar favors o tasques a persones amb les que un mateix confia o que amics seus confien. Un algoritme basat en la confiança de les persones propaga les sol·licituds d’ajuda dels usuaris per trobar sempre persones de confiança.

Donem veu als membres del Cercle

Seguidament Aina Hidalgo, ex CIO de Nostrum, Jesús Mayordomo CIO de Celsa Group i Javier Navarro CEO i cofundador de Clever Data han presentat les seves iniciatives amb AI.

Aina Hidalgo és avui Business Systems Manager d’Accord Healthcare però ha estat fins fa pocs mesos CIO de Nostrum. En la seva etapa final a l’empresa de plats preparats es va experimentar en un sistema de visió artificial per a reduir les cues en hores punta a les botigues. A través d’un reconeixement de plats i un reconeixement facial els clients de les botigues poden evitar fer cua i pagar les seves compres amb una màquina que agilitza el procés.

Jesús Mayordomo, CIO de Celsa Group, indústria de producció d’acer ha presentat el testbed que permet diagnosticar millores automàtiques en el procés industrial de les seves fàbriques que reverteixen directament en la millora de la productivitat i seguretat dels seus treballadors.

En nom de Catalina Grimalt, CIO de Port de Barcelona ens ha parlat Javier Navarro de Clever Data sobre l’ús de Machine learning en la predicció dels temps d’espera a la terminal APM del port. Aplicant algoritmes d’intel·ligència artificial s’obté informació sobre el col·lapse del trànsit al Port de Barcelona.

Com pot ajudar a la teva organització el Machine learning?

La Jornada ha seguit amb les ponències de Joshua Robinson, enginyer cofundador de Pure Storage que anteriorment ha treballat Google en l’equip de Data Scientists treballant amb els algoritmes de Machine learning, Joan Garcia, responsable de l’oficina Pure Storage a Barcelona i Javier Suárez Villafruela, Solutions Arquitect, Data, Science, Machine Learning de T-Systems.

Robinson ha exposat la importància del deep learning i ha definit la intel·ligència artificial com la ingestió de noves dades que els Data Analists han d’aprendre a remenar i ordenar per obtenir nous usos i aplicacions.

“Cada vegada més empreses estan aprofitant la tecnologia de Machine learning per resoldre alguns dels seus problemes o millorar aspectes rellevants de la seva negoci” ha afirmat Javier Suárez a l’inici de la seva exposició.  L’aplicació d’intel·ligència artificial és tan àmplia i diversa que permet realitzar des de prediccions sobre la demanda de productes en el sector de la moda, fins a la detecció del frau i anomalies en el sector companyies de serveis públics, passant per la identificació d’esdeveniments i anomalies en aplicacions del sector financer, la organització dels equips de treball mitjançant la previsió de càrrega en el sector logístic o la predicció dels fluxos de persones per millorar el transport i el turisme en l’àmbit de les ciutats intel·ligents, entre d’altres.

Descobrint l’eye tracking de la mà d’Andreu Oliver

Després d’un intercanvi d’opinions i impressions amb una petita pausa, la Jornada ha continuat amb la xerrada d’Andreu Oliver, director de la divisió d’Eye Tracking d’Alt64 Digital.

L’eye tracking és una tecnologia de seguiment ocular basada en càmeres i sensors d’infrarojos que ens permet obtenir informació sobre el comportament dels usuaris davant de certs estímuls. Andreu Oliver ha explicat l’exemple que està desenvolupant Alt64 Digital per a fer un diagnòstic primerenc d’autisme ja que un nadó es comporta diferent davant dels estímuls oculars .

Revolució al món de la comunicació

Toni Arrebola i Eudald Aymerich, cofundadors de Sprai han presentat el seu nou projecte que pretén solucionar un problema dels grans mitjans de comunicació: la recepció massiva de notes de premsa. Un 60% de les empreses i departaments de comunicació reconeixen que necessiten un sistema que millori l’enviament de notes de premsa i Sprai és la solució. Amb l’aplicació de tecnologia, intel·ligència artificial i microsegmentació els periodistes reben única i exclusivament la informació que els interessa i els pot ser útil permetent un enviament de notes de premsa més eficaç i eficient.

Taula rodona sobre Chatbot

Vicens Chamorro, Senior Manager Bots & AI de Sage (Chatbot de gestió empresarial, finances-comptabilitat), Esteve Blanch, CTO & Founder de Botmyself (chatbot per administracions i e-commerce), Sabrina Guzman,Directora de Producte d’Orain (chatbot per màquines: neveres, vending, parkings, autorentats…) i Isidoro Sánchez CTO de Numintec (chatbot atenció al client) han participat a la taula rodona que ha tancat les ponències de la Jornada. Vicens Chamorro ha proposat diversos temes a debat com són l’ètica dels chatbots, el gènere, l’entrenament, el llenguatge o la incorporació de la veu entre altres.

Els tres ponents han exposat diversos casos d’èxit dels seus chatbots i han coincidit a afirmar que el perfeccionament d’un chatbot necessita molt d’entrenament i que encara estan en fases inicials.

 

La Jornada ha finalitzat amb una visita als testbeds del IOTSWC

Els testbeds son plataformes experimentals dissenyades per implementar solucions innovadores i provar-les en condicions de funcionament real. Amb aquestes proves s’exploren noves aplicacions de la tecnologia o es combinen de manera diferent per crear productes o tècniques innovadores i generar potencial. L’empresa Celsa Group forma part dels testbeds d’enguany amb el seu projecte Data-Driven Steel 4.0, el programa de monitorització intel·ligent de les plantes de la siderúrgica que Jesús Mayordomo, el seu CIO ha explicat als assistents a la Jornada.

“Si vols anar ràpid vés sol. Si vols anar lluny, vés acompanyat”

El Cercle de Directors TIC organitza aquestes jornades perquè els CIOs puguin trobar sinèrgies i col·laborar així com conèixer la gestió IT d’empreses de varis sectors. Des de setembre de 2016 el Cercle ha organitzat jornades amb temàtiques diverses: problemes de seguretat a l’empresa, el nou rol del CIO a l’empresa i els nous riscos de ciberseguretat als que s’enfronten, transformació digital, blockchain

 

La VI Jornada del Cercle de Directors TIC ha estat possible gràcies al patrocini de Control Group, Sage i HP. En aquesta ocasió també s’ha comptat amb la col·laboració d’Ajuntament Impulsa, Cios.cat i Unitss.

 

 

 

VÍDEO DE LA JORNADA:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply