Actualitat

La 24a Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica premia els millors professionals i projectes del sector TIC

La 24a edició de la gran trobada del sector TIC del país, organitzada per Telecos.cat i COEINF, va comptar amb els presidents de la Generalitat i del Parlament com a convidats d’honor, i amb la participació, via vídeo, del director general de Xarxes de Comunicació, Contingut i Tecnologies de la Comissió Europea

Més d’un miler professionals i representants d’empreses, administració, entitats i institucions del món de les telecomunicacions i la informàtica es donaven cita ahir al vespre a l’Auditori de Barcelona en el decurs de la que és ja una cita ineludible per al sector TIC del país.
L’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) tornaven a organitzar conjuntament la Nit de les Telecomunicacions i la Informàtica, que en aquesta 24a edició va incidir en el paper capdavanter de Catalunya –i particularment de Barcelona- en la revolució digital en què ens trobem immersos.
La cerimònia va estar presidida pel president de la Generalitat, Quim Torra, i pel del Parlament, Roger Torrent, a qui van acompanyar, entre d’altres autoritats, el conseller de Polítiques Digitals de la Generalitat, Jordi Puigneró, el diputat delegat de Societat de la Informació de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia Cañizares, i la comissionada de Tecnologia de l’Ajuntament de Barcelona, Francesca Bria.

Foto: Diego Muñoz

Un jurat format per professionals i autoritats de reconegut prestigi ha decidit atorgar la màxima distinció a nivell nacional –exaequo- als doctors Marcel Coderch i Manel Medina. Enginyer de Telecomunicació per la UPC i màster i doctor pel MIT, Coderch presideix actualment l’Autoritat Catalana de la Competència i és un reconegut expert en qüestions de desenvolupament i regulació energètica. Medina, de la seva banda, és un referent internacional en ciberseguretat. Doctor enginyer de Telecomunicació per la UPC -d’on és catedràtic- és el president Científic de l’Antiphishing Group Europe, i fundador de l’esCERT, així com de vàries spin offs com Safelayer.
Per primera vegada aquest guardó ha tingut també un guanyador a nivell internacional: Roberto Viola, director General de Communications Networks, Content and Technology (DG Connect) de la Comissió Europea. Viola té una gran capacitat d’influència a la Unió Europea, des d’on ha liderat iniciatives com la del final del roaming europeu, la implementació dels primers pilots en 5G o els programes Galileu i Copernicus. És també l’impulsor de dues grans iniciatives en marxa actualment: el programa Euro High Performance Computing i el programa europeu coordinat en Intel·ligència Artificial.

El Premi Salvà i Campillo a la Personalitat Destacada (que reconeix la persona o entitat que ha contribuït de manera notable a la potenciació o divulgació de l’Electrònica, les TIC o l’Audiovisual) ha estat atorgat a Ricardo Baeza-Yates. Enginyer Informàtic per la Universitat de Xile, Baeza és CTO d’NTENT Hispania, una companyia de tecnologia de cerca semàntica amb seu a Califòrnia i director dels programes de ciència de la computació de la Northeastern University (a Silicon Valley).Vicepresident de Recerca de Yahoo Labs de 2006 a 2015, és el fundador del Grup de Ciència del web i Computació Social al Departament TIC de la Universitat Pompeu Fabra.
El Premi Alan Turing al CIO de l’Any ha volgut destacar la tasca professional de Sergi Girona, CIO del Barcelona Supercomputing Center (BSC). Doctor Enginyer en Informàtica per la UPC, des de 2004 ocupa el càrrec de director del Departament d’Operacions del BSC. El 2017 fou responsable de la implementació del nou supercomputador Marenostrum 4. Gestor de la Xarxa Espanyola de Supercomputació, també és membre actiu de l’organització PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe) des de la seva creació.

El talent emprenedor de Pere Lumbreras i Josep Ceron, i el compromís social de l’AUCOOP
Pel que fa al Premi Salvà i Campillo a l’Emprenedoria, el reconeixement ha estat per a Josep Ceron i Pere Lumbreras, fundadors d’Intesis Software, companyia líder en fabricació de solucions innovadores per al mercat domòtic i d’automatització d’edificis amb seu a Igualada. L’empresa ofereix una àmplia gamma de productes als clients en més de 90 països. Això ha estat possible gràcies a un continu compromís i una inversió en R + D, a partir d’un equip altament qualificat. El 2016 l’adquireix el grup HMS Industrial Networks AB, continuant Ceron com a CEO.
El Premi Alan Turing al Compromís Social ha estat per a l’Associació d’Universitaris per a la Cooperació (AUCOOP), que va ser creada el 2007 per estudiants de l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicacions de Campus Nord i que actualment és una entitat formada per estudiants, professorat i personal d’administració i serveis de tota la UPC. El seu objectiu és el de cooperar en l’àmbit tecnològic amb països en desenvolupament i per fer-ho, emprèn projectes i activitats a nivell tant local com internacional.

Premi a la Comunicació per a ‘Revolució 4.0’, premi Cisco per a l’Hospital Clínic de Barcelona i doble reconeixement especial
El jurat d’aquesta 24a Nit també ha volgut posar de relleu la tasca divulgativa duta a terme pel programa “Revolució 4.0” de Catalunya Ràdio, espai de referència per als emprenedors del país, dirigit i presentat per Xantal Llavina. Cada setmana el programa –que properament farà el salt a la graella de TV3- parla d’innovació, de creativitat, de competitivitat i dóna veu a aquells que han aconseguit ser influents; cares conegudes que han tingut èxit en diferents sectors professionals gràcies a la seva bona transformació digital.
La multinacional Cisco ha tornat a participar activament de la Nit reconeixent, amb el seu Premi a la Transformació Digital, la tasca de l’Hospital Clínic de Barcelona, guardó que valora la contribució capdavantera d’aquest centre hospitalari al món de l’e-health.
Per últim, els organitzadors de la Nit han volgut retre un petit homenatge a la Sagrada Família (pel seu ús intensiu de la tecnologia) i, de manera conjunta -des de l’Associació de Professionals TIC de Catalunya i la Generalitat-, a Carme Torras, matemàtica, doctora en informàtica i professora d’Investigació a l’Institut de Robòtica (CSIC-UPC), distingida com a Professional Catalana TIC de l’Any (menció especial que l’any vinent passarà a integrar-se a la convocatòria oficial de premis valorats pel Jurat).

Foto: Diego Muñoz

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply