Actualitat Trobades del Cercle

El Cercle de Directors TIC celebra la seva II Jornada en el marc del IoT Solutions World Congress

Membres del Cercle Directors TIC a la Jornada dins IOTSWC

La figura del CIO ha estat el tema principal de la jornada on també s’han tractat els nous riscos de la ciberseguretat a l’empresa.

Després de l’èxit de la primera trobada, el Cercle de Directors TIC ha organitzat una segona jornada per debatre sobre el nou rol del CIO a l’empresa i dels nous riscos de ciberseguretat als que s’enfronten.

L’acte ha començat amb una conferència a càrrec de Ramón Palacio, enginyer de telecomunicacions, director de l’Observatori de Ciberseguretat a l’IDES (Institut d’Estudis de la Seguretat) i professor associat de la Universitat Pompeu Fabra.

Avui dia la societat s’ha digitalitzat no només pel que fa a l’accés a la informació (pàgines web) sinó que les relacions personals, la relació amb l’administració pública, la infraestructura de la ciutat i la mobilitat també s’han tornat digitals. Ens trobem davant d’un repte, el repte que representa que la tecnologia està canviant les estructures socials.

Palacio ha posat sobre la taula la problemàtica que apareix amb la societat digitalitzada: la ciberseguretat. Els atacs digitals afecten empreses i particulars a tots els nivells ja sigui amb danys o indisponiblitat dels sistemes, danys econòmics directes com podrien ser l’extorsió, el robatori o frau, continguts abusius o intrusió i pèrdua de privacitat.

L’any 2015 la Generalitat de Catalunya va rebre 216.000 atacs dels quals 11.500 van resultar incidents. Aquesta xifra és 15 vegades més alta que la de l’any 2013. Amb aquesta reflexió Palacios ha acabat la ponència assegurant que cal una cultura de seguretat digital no només al govern sinó també a les organitzacions i les persones.

A continuació Jordi Serra, expert en ciberseguretat, Doctor Enginyer Informàtic per la Universitat Oberta de Catalunya, màster en Tècniques Avançades d’Automatització de Processos i Enginyer en Informàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona ha confirmat els riscos de la ciberseguretat que Ramón Palacio havia exposat.

El concepte “Internet of the Things” avui en dia ho engloba tot: rentadores, televisors, neveres, termòstats, rellotges, càmeres de vigilància i fins tot bombetes o cotxes. Per a Serra això significa que tot allò que està connectat és susceptible de ser atacat.

Mitjançant exemples d’atacs informàtics i problemes de ciberatacs coneguts mundialment com el de la Central Nuclear d’Iran o del ciberatac més gran dels últims deu anys de DDoS l’expert en ciberseguretat ha explicat els riscos que l’IoT comporta.

Amb la seva conferència Jordi Serra ha volgut conscienciar als CIOs i IT managers que cal invertir en protecció cibernètica, cal ser curosos a l’hora de fer copies de seguretat i cal tenir un pla de continuació de negoci.

Serra ha afirmat que si fins fa uns anys el “negoci” més rentable del món era la droga, avui en dia el cibercrim li fa la competència esdevenint el delicte més lucratiu que hi ha.

Un cop acabades les explicacions de Serra, ponents i assistents han tingut uns minuts per conversar i intercanviar idees i opinions.
Després del networking, la jornada ha continuat amb una taula rodona per debatre el rol del CIO, moderada per Ramón Palacio amb David López, soci i director de Fhios Smart Knowledge, col·laborador acadèmic del Departament de Direcció General i Estratègia d’ESADE Business & Law School i doctor (PhD) en Estratègia Digital; Joan Puigdemont, CIO de Noel Alimentaria S.A.U.; Hartmann Estruch, director de sistemes d’informació de la Corporació Sanitària Parc Taulí i  Francesc Matas, IT Manager de Transnatur.

David López, soci i director de Fhios Smart Knowledge: “Digitalitzar-se es tracta d’una estratègia empresarial, és obligatori fer-ho”.

López divideix la transformació digital en quatre eixos: l’experiència del client, els processos operacionals, les persones i col·laboradors i el model de negoci. Durant la seva ponència ha definit al CIO com al líder i facilitador del negoci digital mitjançant el qual les empreses han de ser capaces de millorar l’experiència amb el client i saber-s’hi relacionar i comunicar.

Joan Puigdemont, CIO de Noel Alimentaria S.A.U.: “El CIO ha de liderar la transformació digital, ha d’entendre el negoci i l’estat de les TIC a la companyia. Transformar una empresa tradicional i familiar no és fàcil”.

Noel Alimentaria fa quatre anys que va començar el procés de transformació digital. Puigdemont ha explicat que el més complicat d’aquesta digitalització és gestionar l’impacte al personal. L’automatització de processos i d’altres canvis que s’han realitzat a l’empresa en els últims anys han afectat als treballadors generant desconfiança i inquietuds. És per això que Puigdemont afirma que el CIO ha de pensar més en les persones i en el negoci que en el hardware. Tot i això, destaca que el més important per assolir l’èxit en la transformació digital és tenir un bon equip de TIC i escollir uns bons socis tecnològics.

Hartmann Estruch, director de sistemes d’informació de la Corporació Sanitària Parc Taulí: “El CIO ha d’actuar diferent, ha de saber quines són les necessitats dels pacients, metges i infermeres que treballen als hospitals”.

Hartmann Estruch és director de sistemes d’un hospital que té unes 4.000 persones treballant i es realitzen 3.000 consultes externes i 500 urgències diàries. Segons el seu punt de vista, el sector sanitari ha pujat tard al tren de les noves tecnologies i tot just s’estan començant els processos de digitalització. No obstant, té molt clar que el CIO ha de qüestionar i participar al negoci tirant endavant les iniciatives tecnològiques i innovadores necessàries.

Hartmann afirma que la societat avança cap a una medicina personalitzada i que el CIO ha de treballar amb un equip 100% digital perquè els pacients digitals seran una realitat en breu.

Francesc Matas, IT Manager de Transnatur: “Per mi el CIO és la persona que porta la innovació a l’empresa, algú que veu la innovació com a quelcom principal”.

Per a Francesc Matas és més important que el CIO sigui innovador que no pas informàtic. En la seva ponència ha explicat com en la seva trajectòria com a director d’informàtica s’ha trobat en casos molt diversos i ha exemplificat com les empreses utilitzen la digitalització com una oportunitat o del contrari els suposa una amenaça. A través d’exemples com els de Uber, Bla Bla Car o Glovo, Matas ha volgut mostrar com la transformació digital comença a formar part del nostre dia a dia.

Després de la taula rodona s’ha organitzat una visita guiada al IoT Solutions World Congress on visitants i ponents han gaudit d’una visita guiada pel banc de proves de l’exposició.

 

Membres del Cercle de Directors TIC al Testbed d'IOTSWC

Membres del Cercle de Directors TIC al Testbed d’IOTSWC

A continuació, un vídeo dels moments compartits:

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Un MBA d'innovació pels membres del Cercle
    gener 4, 2017 at 10:01 am

    […] ja vam veure en la darrera jornada organitzada pel Cercle dins l’IOTSWC, el paper del CIO serà molt rellevant els propers anys, per això formacions com aquestes poden […]

  • Leave a Reply