Actualitat Trobades del Cercle

Uns 150 CIOs i directors d’informàtica es reuneixen a la IV Jornada del Cercle de Directors TIC per parlar de Blockchain

La jornada, titulada “La Revolució del Blockchain” ha estat amenitzada pel saxofonista i músic Llibert Fortuny.

El Palau de la Música ha acollit la IV edició de la Jornada del Cercle de Directors TIC on CIOs, directors d’informàtica i professionals del sector es reuneixen per debatre i compartir experiències sobre un tema en concret. Després de compartir coneixements sobre formació,  ciberseguretat, conèixer de ben a prop el cas de Celsa Group i descobrir Agile-Lean, la IV Jornada del Cercle ha tractat sobre Blockchain i Distributed Ledgers.

“Hi ha d’haver una criptomoneda, sinó no és blockchain”

La Presidenta de l’Associació Blockchain Catalunya, investigadora sènior en Blockchain4Cities a la Universitat Pompeu Fabra, ex-assessora del Govern Britànic en estratègies SmartCity i ex-Directora del Màster i Càtedra en Smart Cities a la UdG Lluïsa Marsal, ha fet una breu introducció cronològica al Blockchain i ha vaticinat que en un futur suposarà un canvi de paradigma. Per a Marsal, avui en dia ens trobem en una fase molt incipient amb Blockchain, equiparable a principis dels 90 amb la introducció d’Internet.

També ha explicat perquè Blockchain i Distributed Ledgers no són el mateix ja que tot Blockchain porta un Distributed Ledger però no funciona igual a la inversa: no tots els DLTs tenen blockchain.

Tot i que en l’actualitat hi ha més de 600 Blockchains actius, l’exemple més conegut és el Bitcoin, que fou una de les primeres en existir i pot presumir de no haver patit mai cap atac informàtic (encara).

Marsal ha exposat també diversos exemples d’aplicació de Blockchain com són els llulls, un projecte d’inspiració Blockchain que pretén revolucionar el món local. També ha parlat de Zug, una ciutat de Suïssa on hi ha instal·lat un Cryptovalley, un viver de startups relacionades amb Blockchain que els ofereix incentius i solucions per a desenvolupar-se.

Blockchain és un món per descobrir, és la tecnologia que ho pot canviar tot. La Dra. Lluïsa Marsal ha acabat la seva ponència convidant-nos a reflexionar en el paper que jugarem en aquest nou món que arribarà aviat.

Innovació disruptiva

El membre i cofundador de l’Associació Blockchain Catalunya i responsable de l’Àrea de Transformació Social, professor associat de Direcció Estratègica a la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, professor de Comportament Organitzatiu i d’E-commerce del programa Study Abroad de la Fundació de la UAB i consultor empresarial en gestió estratègica i models de governança Marc Rocas ha explicat les principals característiques del Blockchain així com els seus usos o aplicacions.

blockchain

Font: Marc Rocas

La blockchain no requereix d’una entitat central i és oberta, neutral, pública, transnacional, distribuïda i amb mecanismes de consens.

Marc Rocas també ha explicat les diferències entre les permissioned i les permissionless DLT que rauen sobretot en l’anonimat dels usuaris, l’accés regulat a la xarxa i la definició dels nodes.

“És difícil assegurar quina és la killer app de Blockchain, però podrien ser les relacionades amb la identitat digital de la gent i l’autentificació de les persones” ha afirmat Marc Rocas referint-se als usos del Blockchain en un futur.

Rocas ha acabat la seva ponència donant exemples d’usos de criptomoneda i blockchain com Plastic Bank, My Health My Data o Nem entre altres i un torn obert de preguntes.

 

Blockchain irromp al sector de la identitat digital

Santi Casas, CEO de ValidatedID ha començat la ponència plantejant-nos una reflexió entorn a la identitat i sobretot el concepte d’identitat digital. La identitat digital en general no està certificada ja que sol respondre a què dic jo de mi mateix. No obstant per a certificar i autentificar una identitat s’ha d’establir una relació de confiança amb l’entitat que emet la certificació o autentificació i en aquest àmbit a nivell digital hi ha molt camí per recórrer.

santicasas

Casas també ha mostrat exemples com Rebooting Web-of-Trust o ID 2020, un projecte per dotar d’identitat digital al més d’un bilió de persones que actualment viuen sense una identitat autentificada.

Per acabar la seva exposició, Santi Casas ens ha parlar de VidChain, un projecte de futur i disruptiu en el sector de la identificació digital, els principis bàsics de la qual són la neutralitat i el seu control per l’usuari, sobirà de la seva pròpia identitat. La proposta de ViDChain es basa en agregar diferents fonts d’identitat en una cartera d’atributs d’identitat. D’aquesta manera l’usuari pot anar completant el seu “identity wallet” amb atributs molt variats i amb diferent grau de confiança en funció de l’origen de la informació i dels mitjans d’autenticació emprats.

 .

“Si vols anar ràpid vés sol. Si vols anar lluny, vés acompanyat”

El Cercle de Directors TIC organitza aquestes jornades perquè els CIOs puguin trobar sinèrgies i col·laborar així com conèixer la gestió IT d’empreses de varis sectors. L’acte ha acabat amb una visita guiada pel Palau de la Música Catalana.

La IV Jornada del Cercle de Directors TIC ha estat possible gràcies a la col·laboració de Control Group, Sage i HP.

VÍDEO DE LA JORNADA

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply