Actualitat

Catalunya serà pionera a dotar-se d’una estratègia de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial

El Govern, amb la col·laboració de sector públic i privat, institucions de recerca i universitats, impulsarà una estratègia IA multisectorial, transversal i centrada en les persones que tindrà l’administració pública com a primer camp de proves.

Catalunya serà pionera a presentar un pla estratègic de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial (IA) que, alineat amb les recomanacions de la Comissió Europea en aquest àmbit, se centrarà en les persones a partir d’un enfocament transversal que veu la disrupció com una oportunitat i vol aprofitar tot el seu potencial en benefici de la societat. Així ho va assegura el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró: “la intel·ligència artificial ha de servir per augmentar les capacitats de les persones i no pas per substituir-les ja que ha de contribuir a l’increment del benestar individual i col·lectiu”.

Puigneró anuncia que el Pla estratègic d’Intel·ligència Artificial ‘Catalonia.AI’ farà front als reptes que implica aquesta tecnologia. Segons el conseller, el document que estan treballant des de fa prop de mig any experts en les diferents àrees, sectors i universitats sota l’impuls del Departament de Polítiques Digitals, donarà lloc a un pla estratègic multisectorial, transversal, centrat en i controlat per les persones, que prioritzarà la seva activitat en cinc sectors (salut, societat, mobilitat, sostenibilitat i economia productiva) i tindrà l’administració pública com a primer camp de proves. El conseller concreta que l’estratègia permetrà “construir l’ecosistema d’intel·ligència artificial per desenvolupar una indústria de primer ordre”. A més, segons Puigneró, “farà visible davant la Unió Europea que a Catalunya hi ha un hub d’actors treballant col·laborativament per aconseguir una estratègia win-win”.

Així mateix, el conseller es mostra agraït de poder “compartir amb la resta de comunitat científica, acadèmica i de l’administració d’Europa la ferma aposta del Govern català per la intel·ligència artificial i el treball pioner fet durant els darrers 25 anys a Catalunya en aquest àmbit”. “Una Europa on podem dir, amb orgull, que Catalunya se situa entre els cinc països capdavanters en aquesta tecnologia”, rebela Puigneró.

El conseller concreta que “aquest sector impulsarà el PIB del territori els propers anys, com ha fet fins ara la tecnologia del mòbil i el sector de les apps i com farà també en breu el 5G”. En concret es calcula que l’any 2030, la intel·ligència artificial provocarà un increment addicional de 15,7 bilions de dòlars del PIB mundial. A nivell de l’estat, es podria traduir en un increment del 0,8% del PIB.

Font: CTTI

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply