Actualitat Trobades del Cercle

El cercle de Directors TIC es reuneix a HP Sant Cugat per parlar sobre els nous models de la tecnologia com a servei

La VII Jornada del Cercle, titulada “El món as a service: nous models d’implementació, relació i contractació”, ha comptat amb prop d’un centenar d’assistents.

Montse Serra, directora a HP Espanya, ha estat l’encarregada d’introduir les xerrades, parlant de com la seva empresa ha portat a terme casos concrets d’innovació en la tecnologia com a servei. És el cas d’un projecte fet amb l’Hospital Sant Joan de Déu, on, mitjançant impressores d’última generació, s’han cobert les àrees d’oncologia de l’hospital amb colors i dibuixos que fan que els nens es trobin més acollits en un espai que de per sí els pot semblar hostil.

El client vol flexibilitat

Jordi Ruppmann, ex-CIO del RACC, posa èmfasi en conèixer l’entorn digital i de l’empresa com a element essencial per prendre decisions entorn a la tecnologia. En aquest sentit, explica que el client, i per tant la relació amb el client, ha canviat, ja que hi ha una digitalització de la vida i l’entorn, que el fan més volàtil, incert, complex i amb certa ambigüitat. Amb tot, el client tria ara un contracte de serveis per ús i ja no vol un contracte a llarg termini: vol flexibilitat.

 

Els dispositius com a servei

La Directora per Espanya i Portugal de Comptes Corporatives i Solucions Empresarials d’HP, Montse Serra, ha explicat la seva experiència oferint els productes com a servei. En un moment donat, es van trobar que el personal d’IT estava solucionant els problemes del dia a dia dels treballadors de l’empresa: teclats que no funcionen, pantalles que no s’encenen… quan en realitat haurien d’estar treballant per a la innovació.

Si el dispositiu ve amb serveis associats, els treballadors no hauran de prestar tant de temps en això i es podran centrar en la Big Data que el dispositiu del client li ofereix. Així, es pot ser proactiu i predir, per exemple, quan s’haurà de canviar la bateria del dispositiu abans que deixi de funcionar i, de la mateixa manera, fa els treballadors més eficients.

 

La tecnologia no és el canvi, és el mitjà per fer-lo

Jaume Ayberbe, Head of Sales i Enterprise Market de Sage Spain, ha posat en valor la tecnologia com a servei, com a mitjà per ajudar en la vida diària del client. L’empresa sempre s’ha de preguntar quin canvi vol fer al negoci i quina tecnologia hi pot ajudar, no al revés.

D’aquesta manera, s’ha pogut convertir la seva organització en una plataforma, reduint el temps per recollir dades per provar un xat bot, per exemple, de 3 mesos a una tarda.

 

Implementació de sistemes

 La implementació de sistemes varia molt segons la mida de l’empresa. Per Rosa M. Cortada, CIO d’Intermon Oxfam, i que per tant ha hagut d’implementar sistemes en països de poca connectivitat com el Txad, tot i que la feina és feixuga al principi, després el resultat és molt més enriquidor perquè tot es fa en una sola plataforma i això redueix el temps dedicat a les tasques com factures o subvencions.

Entre els consells per trobar el sistema o plataforma que més convingui a l’empresa, en el seu cas SaaS, hi ha el d’assegurar-se que cobreix les necessitats que es busquen, i, per tant, no es dedicarà temps i diners extra en adaptar molt una plataforma ja existent a les necessitats.

 

La relació amb els proveïdors

Catalina Grimalt, CIO de Port de Barcelona, assenyala que hi ha hagut un canvi molt gran en la relació entre els clients (les empreses) i els proveïdors, ja que han sorgit dos nous grups. Per una banda, les start-ups, que són molt volàtils, i les grans multinacionals de serveis, com Amazon, que creen certa incertesa. Això fa que s’hagi de negociar de manera diferent els contractes inicials i la relació durant la llargària del contracte.

Assegura que els millennials són una gran clau com a incorporacions a les empreses, que poden ajudar a incloure reptes com a noves oportunitats per a saber aprofitar. Ha de ser tot as a service? Grimalt ho té clar: no.

Després de les ponències, hi ha hagut un debat obert amb tots els assistents, on s’ha parlat de buscar les economies d’escala fora de l’empresa, de com defensar un pressupost per a TIC als CEOs -amb propostes que impactin el negoci, com la ciberseguretat-, formar al personal perquè estigui al dia de l’entorn digital i per tant poder innovar amb les eines que hi ha a l’abast i de la desaparició d’intermediaris, que ara són consellers i assessors.

Seguidament, els assistents s’han dividit en quatre taules de treball.

 

  • GestióTIC 4.0, per debatre nous models de gestió de relacions amb clients, proveïdors i àrees internes.
  • Ciberseguretat, per parlar de l’evolució del cibercrim, la gestió d’identitats i els plans de ciberseguretat.
  • Tecnologies del consum, per parlar de com ha de gestionar el CIO les informàtiques paral·leles. Fins ara les empreses feien servir eines professionals i ara entren eines que fa servir el jovent properes a la realitat actual a nivell d’usabilitat i funcionalitats.
  • La mobilitat de les empreses, per aprofundir en què cada vegada més el lloc de treball és mòbil i debatre els models del núvol. També en la tecnologia 5G, que porta anys preparant-se per donar el salt.

 

El Cercle de Directors TIC organitza aquestes jornades perquè els CIOs puguin trobar sinèrgies i col·laborar així com conèixer la gestió IT d’empreses de varis sectors. L’acte ha acabat amb una visita guiada per les instal·lacions d’HP.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply