Actualitat

La Generalitat de Catalunya presenta IdentiCAT, el nou model d’identitat digital descentralitzada

El president de la Generalitat, Quim Torra va presentar la setmana passada, IdentiCAT, el nou model d’identitat digital descentralitzada i autosobirana, amb el qual “Catalunya es converteix en el primer país en què el ciutadà és propietari, gestor i custodi exclusiu de la seva identitat i de les seves dades” en qualsevol relació electrònica amb el sector públic o privat. “Esdevenim pioners i ens posem a l’altura de països com Estònia, Finlàndia, Noruega o Suïssa, que han obert el seu model a la ciutadania i que ja comencen a no ser presoners dels models d’identitat obligatòriament vinculats a la idea dels antics estat-nació amb fronteres i guardians”. “El poder de la ciutadania és al centre del projecte republicà i la identitat digital és apoderament ciutadà”, ha afirmat.

Acompanyat del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, el cap de l’Executiu va encapçalar la presentació d’IdentiCAT, que pretén convertir-se en la primera identitat digital a nivell europeu impulsada des d’un àmbit públic que serà autogestionada pel ciutadà amb total garantia jurídica i validesa per operar amb l’Administració pública i amb el sector privat. La Generalitat actuarà únicament de validadora, proporcionant les eines i un marc legal i segur, però en cap cas tindrà la custòdia de les dades

El cap del Govern afirmava que “Catalunya és una societat emprenedora que viu atenta a les novetats i innovacions digitals amb un objectiu de posar les persones al centre de les seves polítiques, també les polítiques digitals”. I en aquest sentit, ha dit, IdentiCAT “és una millora molt clara per al ciutadà”, ja que “donarà un accés directe i segur als ciutadans per a serveis, iniciatives i prestacions”.

La setmana passada, el Govern va aprovar la viabilitat financera del projecte i aviat se’n farà la licitació. El projecte,  s’empara en les competències de la Generalitat en administració electrònica” i té un marc legal clar, que és el regalment eIDAS, aprovat per la Unió Europea el 2014, relatiu a la identificació digital i els serveis de confiança per a les transaccions electròniques. Aquest reglament té com a objectiu principal garantir el reconeixement mutu i acceptació de la identificació electrònica entre els països de la UE i proporcionar el marc legal per al seu ús en altres estats membres. Així, IdentiCAT podrà utilitzar-se per accedir a serveis online o gestionar transaccions electròniques a qualsevol Estat membre de la UE.

De la seva banda, el conseller Puigneró va destacar que el projecte “entronca amb el valor republicà d’apoderament, de confiança en la gent”. “Quan apoderem la gent, aquest país és imparable”, ha afirmat. I ha situat també IdentiCAT com “una eina d’innovació digital al servei del desenvolupament econòmic del país”.

Font: Generalitat de Catalunya

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply