Experiències Cercle

La construcció d’un Centre de Processament de Dades a NOEL ALIMENTARIA S.A.U.

fábrica noel

Noel és una empresa de la indústria alimentària situada al Parc Natural de la Garrotxa, concretament a Sant Joan les Fonts (Girona). Es tracta d’una empresa amb més de 75 anys d’història amb un volum de negoci global l’any 2016 de 225 MEUR de facturació amb 54.000.000 kg de producció. Noel exporta a més de 55 països des de les seves deu fàbriques, 6 ubicades a la província de Girona, dues a Terol, una a Barcelona i una a Osca.

Antecedents

Situació NoelLa construcció d’un Centre de Processament de Dades segur i que permetés garantir la seguretat de les dades era una prioritat per al Departament TIC de Noel. Del funcionament del Data Center depenen tots els processos operatius i de suport de les plantes de Noel i, per això, el CPD havia de ser molt fiable.

Segons Joan Puigdemont, CIO de Noel, una interrupció imprevista d’una hora pot representar per a la companyia unes pèrdues de 26.000 € de facturació.

Amb la construcció del nou edifici per a les noves oficines del Departament TIC i la nau del CPD de Noel, l’empresa va treballar per tenir un Data Center amb les millors característiques i funcionalitats possibles.

La solució implantada

Els objectius plantejats pel Departament TIC de Noel per al nou Data Center eren molt clars, reduir la despesaObjectius Noel energètica d’una banda i garantir la seguretat de les dades per l’altra. Partint d’aquesta base, Noel va buscar entre els proveïdors especialitzats en CPD aquells que els poguessin donar garanties de suport i resposta immediata en cas d’incidències, de confiança, amb experiència i amb una relació qualitat / preu raonable. Finalment, el projecte va ser desenvolupat per Abast utilitzant solucions de Rittal.

El Centre de Dades construït en 14 setmanes, entre juny i setembre de 2013, està compost per una sala tècnica de 10 m2 i la sala del Data Center d’aproximadament 20 m2.

Per a l’accés al centre es van establir tres nivells diferents de control. D’una banda, un per a la sala tècnica, a la qual també té accés el personal de manteniment; un altre, per a la sala del Data Center, restringit al personal del Departament TIC i personal de manteniment de la instal·lació elèctrica o cablejat, i finalment, un nivell de control que restringeix l’accés als racks de servidors i de comunicacions només al personal TIC autoritzat prèviament.

Les característiques definides per als diferents sistemes del CPD van ser les següents:

Sistema de tancament: el CPD està construït amb un tancament modular ignífug i estanc de Rittal que protegeix l’interior contra possibles danys causats per un incendi, inundació o humitat, i ofereix protecció física, tèrmica, elèctrica i electromagnètica entre d’altres qualitats.

Sistema de climatització: la sala compta amb climatitzadors d’aire fred de precisió d’alta potència, desenvolupats per situar-se entre racks permetent una distribució uniforme de l’aire i la temperatura en tota l’altura d’aquest.

Sistema elèctric: el sistema elèctric reuneix totes les característiques necessàries de gestió, redundància, possibilitat d’escalar i disponibilitat, assegurant l’alimentació de manera eficaç de tot el conjunt de sistemes del CPD. A més, està dotat d’un grup electrogen auxiliar que evita l’aturada dels equips en cas de tall de subministrament elèctric.

Sistema de comunicació de dades: per al sistema de comunicació de dades es va optar per una solució basada en el sistema de Cablejat Estructurat TE Connectivity Categoria 6 / Classe E, on les connexions de coure i fibra òptica entre racks es realitzen mitjançant cables preconectoritzats.

Sistema de protecció contra incendis: tot i que el CPD ja disposa d’un bon sistema de tancament que el protegeix en cas d’incendi, és important disposar d’un sistema d’extinció. En aquest cas es basa en una descàrrega de gas heptafluoropropà (activable de forma manual o automàtica) que elimina qualsevol possibilitat de produir-se un incendi intern.

Sistema de monitorització i control: consta d’un sistema de vigilància que permet tenir controlats en remot els factors mediambientals i de seguretat física que afecten al Data Center, i efectuar les accions preventives i correctives necessàries per evitar caigudes del servei degudes a agents externs.

 

Els beneficis

beneficisnoelTot i que les millores més importants per a Noel anaven directament relacionades amb la seguretat de les dades i el desenvolupament sostenible de l’empresa, el nou CPD va aportar altres beneficis a destacar, com per exemple, la prolongació de la vida útil dels equipaments informàtics.

Les dades i les aplicacions corporatives es van assegurar al 100%, aconseguint així la classificació Tier 2 de seguretat segons l’estàndard internacional TIA-942. Així mateix, la millora dels nivells de disponibilitat va passar a ser del 100%.

A nivell energètic, la millora en eficiència energètica va ser extraordinària, amb una mitjana del Power Usage Effectiveness (PUE) de 1,1. Transformant la dada en euros, va significar un estalvi anual de més de 17.000 €. Joan Puigdemont es mostra satisfet amb aquest resultat, que ha representat per a Noel Alimentària la possibilitat de reduir també els nivells de la petjada de carboni.

En construir un centre nou es va poder fer amb modularitat contemplant la possibilitat d’un futur creixement. La supervisió del Data Center es va millorar amb control i vídeo-vigilància en remot de la instal·lació i un sistema d’alertes i avisos automatitzat.

Tot això també es va traduir en una millora de la nota a l’apartat tecnològic en les auditories d’avaluació i seguretat, a les que Noel ha de fer front com a proveïdor de grans grups de distribució estrangers.

 

El resum

Aprofitant la construcció del nou edifici de les oficines TIC de Noel, el departament va optar per remodelar i modernitzar el seu Centre de Processament de Dades construint un dels Data Centers privats més segurs de tot l’estat.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply