Experiències Cercle

La digitalització dels processos de gestió acadèmica: el cas de la UVIC

uvic

La UVic-UCC té més de 6.000 estudiants de títols oficials entre les seves instal·lacions de Vic, Manresa i centres adscrits. El curs anterior la universitat celebra el seu vintè aniversari coincidint amb la creació de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC a Vic i una unitat docent a Manresa. L’oferta formativa abasta diversos àmbits de les ciències socials i jurídiques, arts i humanitats, ciències i ciències de la salut i enginyeria i arquitectura.
Recentment la UVIC ha realitzat un canvi del sistema de gestió acadèmica en el marc del projecte Diversity, un projecte promogut per diverses àrees de la Universitat que preveu la digitalització de les infraestructures i dels diferents sistemes d’informació de la Universitat.

Antecedentssituacio_uvic

Durant el curs 2014-2015 la UVic – UCC va fer una forta inversió en infraestructures per dotar a tot el Personal d’Atenció i Serveis (PAS) de la Universitat d’escriptoris remots i d’altres millores d’infraestructures de comunicacions, seguretat i sistemes.

La digitalització de les infraestructures de la Universitat s’ha centrat, els últims dos anys, en el projecte d’implantació del SIGMA Acadèmic i el SIGMA Research.

La solució implantada

Dins del marc del Saló Futura, la UVic va posar en marxa a finals de març “UAcadèmic”, l’accés a l’espai de gestió acadèmica de la universitat en línia que permet les preinscripcions de màsters i postgraus de formació contínua. Aquest juliol, el sistema ha funcionat a través de SIGMA per a matriculacions d’estudis oficials tant d’estudiants com de futurs estudiants del campus Vic de la UVic-UCC.

objectius_uvic

SIGMA Acadèmic és una solució que ofereix serveis eficients i segurs pel sistema de gestió acadèmica universitària orientat a facilitar les gestions de tots els col·lectius implicats, tant alumnes com PAS. Es tracta d’un sistema de configuració i integració flexible i amb capacitat d’adaptació a les demandes universitàries d’avui en dia. La UVic ha estat treballant durant més d’un any i mig per a la implantació de SIGMA Academic i l’han estrenat els estudiants que s’han automatriculat de graus i màsters per al curs 2017/2018.

Properament ho faran els estudiants de doctorat.

Una de les principals diferències que els estudiants han concebut és que amb la implantació de SIGMA s’ha permès l’automatrícula des del mes de juliol per a estudiants de graus i màsters, donant-los més autonomia i evitant cues i temps d’espera. A través del frontal de l’UAcadèmic en el Campus Virtual, els estudiants de grau han pogut automatricular-se tant presencialment amb el suport del personal de l’Àrea de Gestió Acadèmica, els coordinadors i caps d’estudis corresponents, com en linia.

Pel que fa a l’àrea TIC, el repte de les integracions era molt important i de fet, s’han realitzat 16 integracions amb èxit i s’han migrat 7.427 expedients. Aquestes integracions i migracions no només han afectat a l’àrea TIC i de gestió acadèmica sinó que també han tingut el seu efecte a l’àrea de gestió econòmica on s’han generat més de 25.000 moviments directes al SAP de gestió econòmica en el procés de matriculació d’aquest curs.

Marc Mussons, gerent de la UVic destaca que es tracta d’un projecte molt transversal que ha afectat a diverses àrees de la universitat ja que té repercussió en la gestió acadèmica. Mussons també destaca que SIGMA permet a la institució continuar vetllant pel principi d’eficiència.

Beneficis

beneficis_uvicEulàlia Massana, coordinadora del programa SIGMA a la UVic destaca la sensació de satisfacció global després d’implantar un sistema que permet, entre d’altres, l’automatrícula dels estudiants de grau, màsters i doctorats.

Cristina Font, directora de l’àrea de Gestió Acadèmica de la UVIC explica que canviar el sistema de gestió ha permès replantejar el procés integral de gestió acadèmica, més concretament, el procés d’automatrícula dels estudiants.

Per a Cristina Vaqué, vicerectora d’Ordenació Acadèmica UVic – UCC, un dels grans avantatges d’aquesta implantació és l’actualització i homogeneïtzació dels processos cap a un sistema més estàndard de gestió acadèmica.

Joan Busquiel, director de l’àrea TIC de la UVic, va un xic més enllà i fa un símil molt gràfic del procés de digitalització viscut a la universitat: “teníem un pacient que li havíem de fer un canvi d’òrgans i havíem de fer que el pacient superés la prova, l’hem superat amb nota”.

Resum

S’ha superat el primer curs d’implantació directa de diferents mòduls de SIGMA Academic i el resultat ha estat satisfactori per a totes les unitats implicades. Ara queda encara un curs on nous mòduls han de permetre completar tot el procés de gestió acadèmica. Tot i ser una universitat jove i petita, la UVic-UCC està dotada d’un dels millors sistemes de gestió acadèmica del moment com els que s’utilitzen a grans universitats com la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra o la Universidad Carlos III de Madrid.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply